IMG_2463
Posted: 18 september, 2015 By: Comments: 0

Seminarium om utrymning uppför trappor

Det är nästan fyra månader sedan jag senast skrev något på den här bloggen. Under den perioden har jag bl a försvarat min avhandling (sedan den 12:e juni kan jag m a o titulera mig teknisk doktor!), njutit av en lång, skön semester, och återgått till arbetet med laddade batterier. Det är inte utan att jag känner en viss tomhet efter fyra års forskarstudier på heltid, men nu väntar flera nya och spännande utmaningar. Efter sommarens semester har jag bl a fortsatt att arbeta inom mitt forskningsområde, d v s med brand- och utrymningsfrågor i undermarksanläggningar. Samtidigt har jag fått möjligheten att bredda min kompetens något, bl a genom att göra en liten insats i det s k CascEff-projektet som handlar om samhällskriser och kaskadeffekter mellan olika samhällssystem. Sedan några veckor tillbaka projektleder jag också ett mindre forskningsprojekt om brand- och utrymningssäkerhet i vindkraftverk till havs. Det finns naturligtvis mycket att skriva om kopplat till dessa nya projekt, men det sparar jag till framtida inlägg.

Idag vill jag istället passa på att tipsa om ett kommande seminarium i Stockholm på temat utrymning i trappor. Under min tid på LTH sökte jag tillsammans med Briab – Brand & Riskingenjörerna AB och DeBrand Sverige AB medel för att kunna studera hur människor påverkas av att utrymma längre vertikala sträckor uppåt. Projektet beviljades finansiering från både Brandforsk och Trafikverket, och under ett drygt år hade jag förmånen att leda arbetet. Tyvärr skildes jag från projektgruppen i samband med min flytt från LTH till SP, men jag har naturligtvis följt projektet på distans därefter. Projektet närmar sig nu sitt slut; ett slut som bl a innebär en stor och beundransvärd satsning för att nyttiggöra all den data och de resultat som framställts i projektet. I samband med BIV:s lokalgruppsträff i Stockholm den 13:e oktober arrangeras nämligen ett seminarium där projektets deltagare bl a kommer att besvara frågorna:

  1. Hur påverkas människor vid förflyttning uppåt och hur kommer gånghastigheten påverkas av att gå i långa trappor?
  2. Klarar alla människor av att utrymma långa sträckor uppåt?
  3. Om inte, var är gränsen för din kapacitet?

Seminariet är kostnadsfritt, och du anmäler dig på denna länk senast den 7/10 om du vill delta. Arbetar du med brand- och utrymningsfrågor tycker jag du ska utnyttja denna unika möjlighet, i synnerhet om du är engagerad i projektering, utformning och verifiering av personsäkerhet av/i byggnadsverk under mark.

 

Post Categories

Research